Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Diyarbakır Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu yazarımız Mıgırdiç Margosyan oldu. TÜYAP tarafından Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan fuar, eserleriyle Diyarbakır’ı anlatan ve kent belleğinin edebiyattaki en önemli taşıyıcılarından biri olan Mıgırdiç Margosyan’a saygısını sunacak.
TÜYAP tarafından bir basın açıklamasıyla Onur Konuğu olduğu ilan edilen Mıgırdiç Margosyan bu yıl sekseninci yaşını ve altmışıncı yazarlık yılını kutluyor.
Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır 6. Kitap Fuarı Onur Konuğu yazar Mıgırdiç Margosyan olarak belirlendi. Fuar süresince düzenlenecek panel ve söyleşilerde Margosyan’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınacak; aynı zamanda TÜYAP tarafından kendisi için bir armağan kitap hazırlanacak.”
Açıklamada, fuarın bölgenin kültürel yaşamına önemli katkıları olacağına yönelik inanç belirtildi. 120 yayınevinin katılımıyla hazırlanan Diyarbakır 6. Kitap Fuarı panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 60 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. 25-30 Eylül 2018 tarihleri arasında altı gün boyunca düzenlenen etkinlikler ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak.
Fuarla ilgili güncel haberler, konuk yazarlar, ulaşım bilgileri, etkinlikler ve imza günleri www.diyarbakirkitapfuari.com sitesinden ve facebook/diyarbakirkitapfuari, twitter/kitapfuari ve instagram/kitapfuari hesaplarından takip edilebilir.
Mıgırdiç Margosyan kimdir?
23 Aralık 1938’de Diyarbakır’da, Hançepek Mahallesi’nde (Gâvur Mahallesi) doğdu. Eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi’nde sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi.
1966-1972 yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmerı [Bizim Oralar] adıyla kitap haline getirildi (1984) ve bu kitabıyla 1988’de, Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü’nü (Paris-Fransa) aldı. Aras Yayıncılık tarafından basılan Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen [Dicle Kıyılarından] izledi. Gâvur Mahallesi Avesta Yayınları tarafından Li Ba Me, Li Wan Deran [Bizim O Yöreler] adıyla Kürtçe olarak yayımlandı (1999). Türkçe kaleme aldığı Tespih Taneleri (2006) adlı anı-romanı büyük ilgiyle karşılandı. Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin bir kısmı Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Diyarbakır’da kitaplaştırıldı (Lis tarafından. 2011’de yeni basımı Aras). 1996-99 arasında Agos gazetesinde yayımlanan makalelerinden yapılan bir seçki olan Zurna 2009’da, yine Evrensel yazılarından derlenen Çengelliiğne (ilk basımı 1999, Belge) ve Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazetelerinde yayımlanan makalelerinden derlenen Kürdan 2010’da kitaplaştırıldı. Yazarın, dünyanın yaratılış hikâyesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı.