Raffi Kebabcıyan Kantyan

Raffi Kebabcıyan Kantyan
Raffi Kebabcıyan Kantyan

1 Haziran 1945’te,İstanbul’da doğdu. Çocukluk yılları Beyoğlu Altınbakkal’da, ilk gençlik yılları ise Yeşilköy’de geçti. İlkokulu Elmadağ’daki Bezazyan Ermeni Okulu’nda, ortaokul ve liseyi Alman Lisesi’nde okudu. 1964’te bu okuldan mezun oldu ve Göttingen Üniversitesi’nde kimya eğitimi almak için Batı Alman Devleti’nin verdiği bir bursla bu ülkeye gitti. Halen Hannover’de yaşıyor. Öykü yazmaya 1976’da başladı ilk öyküsü “Verona” İstanbul’da Ermenice olarak yayınlanan Marmara Gazetesi’nde basıldı.

 

1973–1979 yılları arasında, Almanca Konuşan Ülkeler Ermeni Dernekleri Merkez Birliği yönetim kurulunda kültürel faaliyetlerle ilgili görev yaptı. 1991 yılında Alman-Ermeni Cemiyeti’nin [kuruluşu 1914] başkan yardımcılığına seçildi. 1995’ten sonra, cemiyetin yayın organı Armenisch-Deutsche Korrespondenz’in yayın yönetmenliğini üstlendi. Gerek diasporada, gerekse Ermenistan’da Pakin / Beyrut, Alik / Tahran, Horizon / Montreal, Haraç / Paris, Karun, Kragan Tert ve Nork / Erivan gibi çeşitli gazete ve dergilerde öyküleri yayınlandı. 1989 yılında Erivan’da yayınlanan Ispürkahay Kraganutyun 89 [Diaspora Ermeni Edebiyatı 89] adlı antolojiye on sekiz öyküsü alındı. Öykülerinin bazıları Rusça ve Almanca’ya çevrildi. Radio Bremen, Saarlaendischer Rundfunk, Südwestfunk Baden-Baden gibi bazı Alman radyoları için, Ermeni edebiyatı ve yazarlarıyla ilgili programlar yaptı. 1990’da, Alman Die Horen edebiyat dergisinin Ermeni edebiyatı özel sayısını hazırladı. Ayrıca Baruyr Sevag ve Zare Hrakhuni’nin seçme şiirlerini, sırasıyla 1983 ve 1990’da Ermenice’den Almanca’ya çevirdi.

 

Ermenice eserleri:

Khordagvadz Karyagı [Parçalanmış Dörtlü], öykü, İstanbul, 1983.

Aryüdznerı [Aslanlar], çocuk öyküleri,

Timagnerı [Maskeler], öykü, Hannover, 1994.

Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.