En Ünlüler Ona Giderdi, Şimdi 1 Liraya Fotoğraf Çekiyor

En Ünlüler Ona Giderdi, Şimdi 1 Liraya Fotoğraf Çekiyor
Milliyet Gazetesi
Yasemin Bay
07.11.2009

Osep Minasoğlu’nun 80yıllık hayatı inişli çıkışlı; zirveyi de yoksulluğu da… Amber ve Yervant Miansyan çiftinin son çocuğu olarak 1929 yılında Samtya’da dünyaya gelen Osep Minasoğlu, bugün pek çoğumuzun bilmemesine rağmen fotoğraf tarihimiz için öneli bir isim.

 

16 yaşındayken fotoğrafa başlar Minasoğlu, 6-7 Eylül olaylarında çalıştığı Kodak firması büyük zarar görünce işsiz kalır, diğer çalışma arkadaşlarıyla birlikte. İstanbulu’u terk etmek zorunda kalır.

 

60’lı yılların sonunda Türkiye’de ilk renkli fotoğrafı çekti
Paris’e yerleşir Minasoğlu. Büyük bir fotoğraf firmasında çalışır, fotoğrafın tüm yeniliklerini de buradan öğrenir. Gelgelelim şansızlık yakasını bırakmaz. Fransa-Cezayir savaşı ile birlikte şartlar hızla değişir ve Minasoğlu İstanbul’a geri döner.

 

1960’lı yıllarda açtığı Stüdyo Osep, İstanbul’un en ünlü fotoğrafçısı haline gelir. Minasoğlu yurtdışındaki tüm teknik yenilikleri stüdyosuna getirtir. Kazandığı tüm parayı makinelere yatırır; Paris’teki eğitimiyle fotoğraın laboratuvar kısmına da çok hakim olur. 60’lı yılların sonunda ilk renkli fotoğrafı çeken de odur, ilk renkli fotoğraf baskısını yapan da. Dünyada 35 mm sinema filmini dia haline getiren de kendisidir.

 

“Kadir İnanır normal fiyatın iki katını verirdi”
Kısa sürede Yeşilçam artistlerinin uğrak mekanı olur stüdyosu: “O devirde çok film yapan müessese vardı. Artist olmak isteyenler gelip fotoğraf çektirirdi. Birçoklarına resim çektik; Zeki Müren, Yılmaz Güney, Engin Çağlar, Cüneyt Arkın, Feri Cansel… Para pulda pazarlık edilmez müşteriyle. Hatta Kadir İnanır çekim bittikten sonra çek defterini çıkarırdı, hiç bakmazdık biz ne kadar yazıyor diye. Bir bakardık iki misli para vermiş!”

 

1980’li yıllarda talihsizlik tekrar sahneye çıkar. Minasoğlu’nun işleri bozulur; borçları nedeniyle mülklerini satar. Borç aldığı yeğeni de stüdyosunun bulunduğu binaya el koymak isteyince, son malını da elden çıkarır; binayı yok pahasına satıp yeğenine olan borcunu kapatır.

 

Şimdi Minasoğlu, yurtdışından bir arkadaşının gnderdiği 500 TL ile geçinmeye çalışıyor. Ayrıca Nikon marka makinesiyle fotoğraf çekip 1 TL’ye satıyor. Hâlâ fotoğrafa aşık, “Biz bütün hayatımızı fotoğrafa adamışız” diyor.

 

“Stüdyo Osep” adlı sergide Minasoğlu’nun döneminin ötesinde fotoğraflara imza attığını keşfediyoruz. Farklı ve incelikli bir “göz”e sahip olan Minasoğlu; sanatçıları, müşterileri, hatta sokakları herkesin çektiği gibi çekmemiş. Görünce siz de şaşıracaksınız; henüz 60’lı yıllarda fotoğraflarıyla kolajlar bile yapmış.

Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.