Aras Yayıncılık, Ermeni kaynaklarına dayanarak gerçekleştirdiği araştırmalarla Ermeni tarihçiliğine olduğu kadar Türk tarihçiliğine de önemli katkılarda bulunmuş olan Kevork Pamukciyan’ın (1923-96) Türkçe makalelerini kitaplaştırdı. Yazılar, Osman Köker’in yayın yönetmenliğinde, Ermeni Kaynaklarından Tarihe Katkılar üstbaşlığı altında dört ciltte toplandı.
Bugüne değin yayımlanan ilk üç cildin birincisi, İstanbul Yazıları başlığını taşıyor ve Pamukciyan’ın İstanbul tarihi üzerine yazılarının yanı sıra, yazarın özyaşamöyküsünü, yazarla ilgili değerlendirme ve anıları, fotoğraf albümünü ve Türkçe makale ve ansiklopedi maddelerinin bir listesini içeriyor. Ermeni Harfli Türkçe Metinler başlıklı ikinci ciltte, Pamukciyan’ın, Ermeni alfabesiyle yazılmış Türkçe metinler üzerine yazıları yer alıyor. Zamanlar, Mekânlar, İnsanlar başlığını taşıyan üçüncü ciltte, daha çok İstanbul dışındaki yerlerin tarihine ilişkin yazılar ile çeşitli yaşamöyküleri sunuluyor.
Haziran ayında yayımlanacak olan Biyografileriyle Ermeniler başlıklı dördüncü cilt ise, biraz farklı bir tarzda hazırlanmış. Bu ciltte, Pamukciyan’ın, İstanbul Ansiklopedisi, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi ve Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’de yazmış olduğu, tanınmış Ermenilerin yaşamöyküleri bir araya getirilmiş.
Pamukciyan’ın uzun yıllar boyunca kaleme almış olduğu yazıları bir araya getiren bu dört ciltlik yapıt, Osmanlı Devleti, Anadolu ve İstanbul’da yaşamış Ermeniler konusunda sunduğu ayrıntılı ve değerli bilgilerle, tarih alanında çok önemli bir başvuru kaynağı oluşturuyor. Pamukciyan’ın, özellikle İstanbul kentiyle ilgili yazılarını yeniden okurken, yeni yeni romanlara, öykülere kaynak sağlayacak çok ilginç bilgilerle karşılaşıyorsunuz. Onun, İnciciyan’la, Eremya Çelebi’yle, İstanbul depremleriyle, kentin çeşitli semtleri ve hanlarıyla, Balyan ve Dadyan aileleriyle ilgili yazılarını okurken, nadir bir İstanbul yazarıyla karşı karşıya olduğunuzu fark ediyorsunuz.