Hürriyet’in Pazar İlavesi ‘Keyf’te Hagop Arslanyan ve Kitabı Hakkında Söyleşi

Hürriyet’in Pazar İlavesi ‘Keyf’te Hagop Arslanyan ve Kitabı Hakkında Söyleşi
Marmara Gazetesi
25.11.2005

Pazar günkü Hürriyet gazetesinin ilavesi “Keyf” dergisinde Hagop Arslanyan ile Seyhan Yedig’in yaptığı söyleşi yayınlandı. Doğal olarak Aras Kitabevinden yayınlanan kitabı “Adım Agop Memleketim Tokat” adlı kitabından ağırlıklı olarak söz edilen söyleşide bol bol resim de kullanıldı.

 

Söyleşinin giriş bölümünde Serhan Yedig şunları yazmış.

 

“1940’ların Tokat’ında komşuluk ilişkilerinden sokaktaki günlük hayata, yemeklerinden hasret türkülerine sayısız renkli gözlem…

 

1910’lardaki Yeşilırmak üstüne kurduğu su tribünüyle elektrik üreten marangoz Garabet Göncüyan, Alman firması Bayer’e mektup yazıp mahlep ihracatına başlayan Murat Dülgeroğlu, Muzaffer Sarısözen ile bağlama yarıştıran Âşık Avedis ve daha nice renkli portre…

 

“Yedi yıldır Kanada’da yaşayan ve doğduğu toprakları özleyen kuyumcu Agop Arslanyan anılarını yazdı. 72 yaşındaki ilkokul mezunu, amatör yazarın kitabı “Adım Agop Memleketim Tokat”, Aras Yayınları’nın “Tanıklık” dizisinden yayımlandı. Toronto’daki evinden aradığımız Agop Arslanyan kitabın gördüğü ilgiden şaşkın: “Arjantin’den, ABD’den telefon ediyorlar, Ermenileri sevmezdik, meğer ne kadar yanlış düşünüyormuşuz, diyorlar… ”

 

Bu girişten sonra başlayan söyleşide Agop Arslanyan soruları yanıtlıyor. Okumaya yazmaya meraklı bir aileden geldiğini, tüm notları pekiyi olmasına rağmen ilkokuldan sonra okumaya devam edemediğini, okumaya olan tutkusunu ve merakını bakkaldan yaptığı alışverişte verilen kesekâğıdının üzerindeki haberleri okuyarak tatmin etmeye çalıştığını anlatan Arslanyan, bu tutkunun bugüne kadar devam ettiğini, hala bir bilgi oburunu söylüyor ve tahsilini tamamlayamamanın verdiği kompleksle sürekli okuduğunu, öğrendiğini anlatıyor. Edebiyat ve tarihin yanı sıra ansiklopedik bilgisinin geniş olduğunu, klasik müziğe tutkun olduğunu söyleyen Arslanyan eser isminden bestecilerini, besteci isminden eserlerini kolaylıkla bulabileceğini belirtiyor.

 

12 yaşında İstanbul’a gelip kuyumcu çıraklığına başladığını, ancak bunun hayatını sadece bir bölümü olduğunu, diğer bölümünün ise kitaplar ve yazma tutkusu olduğunu, arkadaşlarının aşk şiirlerini bile kendisinin yazdığını anlatan Arslanyan daha önce romanlar yazdığını ancak bunların yayımlanmadığını anlatıyor. İlk yazısının 1982 yılında Marmara gazetesinde yayımlandığını, halen orada yazmakta olduğunu belirten Arslanyan, ilk kitabının ise “Adım Agop, memleketim Tokat” olduğunu belirtiyor.

 

Hayatında Tokat’ın önemini 1952′ de Türkiye Halter Şampiyonu olduğunda “İstanbul’dan Agop Arslanyan” diye tanıtıldığında kürsüye çıkıp “Ben Tokat’lıyım” diye düzelttiğini anlatarak vurgulayan Arslanyan, kitabı 2003 yılında gezmeye gittiği Küba’da sokakta çıplak ayakla gezen yaşlı bir kadına sorduğu “Neden memleketini terk etmiyorsun” sorusuna “insan doğduğu yeri terk eder mi?” yanıtını aldıktan sonra yazmaya karar verdiğini anlatıyor. Kitapta yer verdiği ayrıntıları hafızasını son derece güçlü oluşuna borçlu olduğunu belirten Arslanyan, sadece tarifini hatırlayamadığı bazı yemekler için yaşlılara danıştığını belirtiyor.

 

Kitap yayımlandıktan sonra aldığı tepkilerin şaşırtıcı derecede çok olduğunu anlatan Arslanyan, dünyanın dört bir yanından arandığını, Kanada’da yaşayan Tokatlı bir Türk kimyagerin kitabı internette görüp bulup okuduğunu ve telefon edip “Ermenileri hiç sevmezdim ama bu kitabı okuduktan sonra ne kadar yanlış düşündüğümü anladım” dediğini anlatıyor.

Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.